Konyha kontra munkaterület – Hogyan rendezzük el a kényelmetlenség elkerülése érdekében?
Hallgassa meg audio verzióban
A megjelenés a konyha elrendezése során nem minden. Bútorok és konyhai felszerelések kiválasztásakor mindenekelőtt a praktikumra kell irányulnunk. A nem megfelelő munkafelület elrendezése nehézkessé és korlátozottá teheti konyhánkban a feladatok ellátását.
Hogyan vigyázhatunk tehát arra, hogy ne essen az étel folyamatosan a padlóra, és ne zsúfoljuk össze magunkat edénykupacokkal?
A következő cikkben összeállítottuk Önnek azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek segítenek funkcionális és kényelmes helyet kialakítani kulináris kísérletei számára.
Mi az optimális munkafelület?
Kezdjük a méretekkel.
Az alapvető szabályok azt mondják, hogy a munkalap szélessége legalább 60 cm – 80 + cm legyen, bár vannak olyan konyhák is, ahol a szélesség eléri a 120 cm-t.
Az ilyen távolságok elkényeztetik Önt kedvenc ételei elkészítéséhez szükséges kényelemmel.
Hogy van ezzel szemben a hosszúság kérdése?
Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Egyes forrásokból úgy tűnik, hogy:
- A mosogató mellett legalább 40 cm-es munkalap legyen (lehetőleg mindkét oldalon).
- A hűtőszekrényünk mellett legyen egy legalább 30 cm-es munkalaprész
- A tűzhely és a sütő mellett mindkét oldalon legalább 20 cm-es munkalaprész.
Összefoglalva, a munkafelület optimális méretei körülbelül 150 cm hosszúak és 60-80 cm szélesek.
A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a kisebb munkafelületeken is bátran elférünk, bár a nagyokon sokkal szabadabban dolgozhatunk.
TIPP: Ha a munkalap hossza erősen korlátozott, fontolja meg egy szélesebb munkalap használatát, hogy értékes munkaterületet nyerjen.
Hogyan rendezzük el a bútorokat és a háztartási gépeket?
A legpraktikusabb és leggyakrabban javasolt megoldás a munkaháromszög használata.
A működő háromszög egy hűtőszekrény, mosogató és gáz vagy főzőlap konfigurációja, amely lehetővé teszi, hogy szabadabban mozogjunk a készülékek között főzés közben. Így mozgásaink nincsenek korlátozva, és a konyhai tevékenységek nem zavarják egymást, ami könnyedséget és hatékonyságot jelent.
Ajánlott távolságok:
- A mosogató és a hűtőszekrény között: 120-210 cm,
- Tűzhely és mosogató között: 120-210 cm
- Hűtő és tűzhely között: 120-270 cm
Bár a munkaháromszög óriási kényelmet biztosít a konyhai tevékenységek végzésekor, de nagy a helyigénye. Sajnos nem mindig van lehetőségünk ekkora munkafelületet elhelyezni, főleg egy panellakás kis konyhájában.
Jó megoldás egy pult a konyha mindkét oldalán?
Mindenképpen!
A párhuzamos munkalapok leggyakrabban a hosszúkás konyhákban találhatók, ahol gyakran ez a legpraktikusabb megoldás.
A párhuzamos munkalappal felszerelt konyhák második típusa a konyhaszigetes konyhák.
Milyen előnyei vannak a párhuzamos munkalaprendszer használatának?
- Az a képesség, hogy az összes szükséges edényt „Kéznél tartsa” főzés közben, ami nem mindig lehetséges, ha hosszúkás munkalapja van.
- A “Konyhai háromszög” megőrzése, ami a konyhánk praktikusságát jelenti.
- Az elektronikus eszközök vízforrástól távolabbi elhelyezkedésének képessége.
MEGJEGYZÉS: Győződjön meg arról, hogy két munkalap távolsága legalább 120 cm, hogy biztosítsa a mozgás szabadságát.
L-alakú elrendezés
Az L-alakú bútorbeállításokat gyakran használják kis, hosszúkás konyhákban, ahol nincs lehetőségünk a konyha mindkét oldalán munkalap használatára.
A pult fő teste a hosszabb rész, ahol elhelyezhetjük a gáztűzhelyet vagy a főzőlapot. A rövidebb rész viszont a kiegészítő munkalap. A két munkalapot elválasztó elem sarok mosogatóval lehetséges, ami érdekes módon rendezheti el a konyha sarkában található, gyakran holt teret.
U-alakú elrendezés
Az U-alakú konyhai berendezést nagy szekrényfelület jellemzi, ahol munkaeszközöket tudunk elhelyezni. A magas funkcionalitás ennek a konfigurációnak a határozott előnye.
Ezt a megoldást kis és nagy kivitelben egyaránt használhatjuk.
A nappalival összekötött konyhákban a teljes elrendezés részét képező elemből konyhai félsziget lehet, amely bárként, valamint munkalapként is szolgálhat.
Megjegyzés: Ha mosogatót kíván felszerelni a félszigeten, vegye figyelembe a vízvezeték-elemek elhelyezését legfeljebb 3 m-re a fő vízvezetéktől.
Egysoros konyha
Az egysoros konyha a kis és keskeny konyhákban leggyakrabban használt megoldás, bár az is előfordul, hogy a lineáris séma nagyobb helyiségekben találkozik.
Az egysoros használatot tartják a legkevésbé praktikusnak, hiszen főzéskor a legnagyobb távolságot kell megtennünk a különböző készülékek között.
Másrészt ez a megoldás nagyon ergonomikus, hiszen sok helyet takarít meg a helyiségben. Másrészt megkönnyíti az elektromos, víz- és gázszerelések szervezését, mivel mindegyik egy falon található.
Hogyan illeszthető a mosogató a munkafelülethez?
A munkafelület megfelelő mosogató kiválasztásához három szempontot kell figyelembe vennie:
- Mennyi helyet tud szentelni a mosogatónak?
Ha megengedheti magának, hogy nagyobb mosogatót használjon – ne habozzon!
Még akkor is, ha már van mosogatógépe, egy nagyobb mosogató nagyszerű segítője lehet olyan tevékenységekhez, mint a leolvasztás, öblítés, nagy dolgok mosása, mint pl.: tepsi. Itt kiválóak lesznek a nagy és mély medencés mosogatók, a két és másfél medencés mosogatók, nagy csepegtetővel.
Ha viszont korlátozottak a hely lehetőségei, javasoljuk, hogy válasszon kisebb felületű mosogatót, hogy helyet takarítson meg a munkalapon.
- Milyen gyakran tervezi használni a konyhát?
Itt érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyi tevékenységet tervez a konyhájában. Ha az egyszerű ételekre és a kávéfőzésre korlátozódik, akkor érdemes egy apró mosogató mellett dönteni. Ha viszont szereti a kulináris kísérleteket, akkor nagyszerű lehetőség egy nagyobb modell választása, amint azt a fenti bekezdésben említettük.
- Hol tervezi szárítani az edényeit?
A csepegtetővel ellátott mosogatók abban is segítenek, hogy mosogatás után azonnal megszárítsa az edényeket. Ez a legpraktikusabb megoldás, hiszen a szárító a keze alatt van. Ha külső csepptálcát szeretne használni, vagy a felső fali szekrénybe szeretné elhelyezni a csepegtetőt- nyugodtan elhagyhatja, és választhat egy nagy tálas vagy dupla mosogatót.
MEGJEGYZÉS: Győződjön meg arról is, hogy a mosogató biztonságos távolságra van az elektromos aljzattól.
Készülékek
Hogyan szervezzük meg a készülékek körüli területet?
Nagyon fontos, hogy maradjon hely a mosogató, a hűtőszekrény és a fűtőberendezés körül.
Ezen készülékek mindegyikének rendelkeznie kell egy kis szabad hellyel, amely lehetővé teszi az összetevők vagy tárgyak elrakását, amelyeket éppen vett egy adott készülékből.
Bár ez nem büntető jellegű, javasoljuk, hogy a mosogató és a fűtőberendezés között különítse el a távolságot, hogy elkerülje a piszkos víz fröccsenését az edényekbe.
Hely
A munka kényelmesebbé tétele érdekében érdemes gondoskodni a térről.
Különféle dekorációk jól mutatnak a munkalapon, de a gyakorlatban gyakran elfoglalják értékes helyünket. Másrészt munkánk során általában bepiszkolódnak, és gyakori mosást igényelnek. Kulináris hódításaink során jobb, ha mindentől megszabadulunk a munkalapunkról, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni a felületét.
Az edények elrendezése
A megfelelően elhelyezett szekrények segítségével könnyen hozzájuthatunk edényeinkhez és jól megszervezhetjük munkánkat. Alapszabályként javasoljuk, hogy a nehéz tárgyakat a szekrény alsó részében, a könnyűeket pedig a felső részekben tartsa.
Kiegészítők
Különböző kiegészítők, amelyek segítenek az összes edény elkülönítésében, és a főzéshez szükséges termékek a megfelelő helyen segítenek a munkánk megfelelő megszervezésében.
Hasznosnak bizonyul:
- külön tartályok a száraz termékek számára
- kosarak
- többszintű fiókok
- konyhai sínek
Befejezés
Számos szempont befolyásolja, hogyan fogunk használni egy adott konyhát. Mielőtt elkezdené tervezni a bútorok és dekorációk színét, érdemes megpróbálni elképzelni, hogy milyen konyhai tevékenységeket tervezünk.