Hogyan spóroljunk helyet a konyhában és kerüljük el a rendetlenséget?
hallgassa meg audio verzióban
Előfordulhat, hogy konyhánk méretei túl kicsik ahhoz, hogy az összes főzőedény kényelmesen elférjen benne. De ez feltétlenül azt jelenti, hogy meg kell szabadulnunk a kulináris kísérleteinkhez szükséges eszközök nagy részétől? Kiderült, hogy nem egészen.
A kulináris kísérleteinkhez szükséges új kütyük megjelenésével a munkafelületünk kissé zsugorodik. De ez azt jelenti, hogy folyamatosan ugrálunk a konyhai edényeink felett, vagy folyamatosan átrendezzük őket sarokról sarokba?
Számos módja van a konyhaterület gazdaságosabb kihasználásának.
A következő cikkben bemutatunk néhány ötletet, amelyek segítségével megtakaríthatja munkaterületét, és kényelmesen tud dolgozni a jelentős mennyiségű konyhai felszerelés mellett is.
-
Konyhai akasztó
Kevesen veszik észre, mennyi mindent fel lehet akasztani a falainkra.
Meglepődhet, hogy mennyi minden olyan dolog, amely helyet foglal a szekrényekben és fiókokban, dekorációja lehet konyhájának.
A munkalap és a fali szekrények közötti falat sokkal jobban kihasználhatjuk, ha edényeinket akasztjuk.
Ha a munkaterület fölé polcokat, akasztókat vagy mágnest szerel fel, akaszthat fel például:
- vágódeszka
- papírtörlő
- virágcserép (például, mentával, bazsalikommal vagy petrezselyemmel)
- fűszerek
- üvegek, például, ecettel vagy borral
- darálók
- edény fedők
- kések
A piacon egész akasztó panelek találhatók, amelyek segítségével a falat felhasználva különféle konyhai eszközöket akaszthatunk rá.
-
Szekrény alatti lábazat
A szekrény alatti lábazat gyakran egy kihasználatlan tér, amely alatt felgyülemlik a padlóra hullott és a bútor alá került szennyeződés, kiömlött étel, ételmaradék.
Ki lehet használni ezt a teret?
Hát persze!
Egy ilyen feladathoz asztalosra lesz szükség, de a talapzatból lehet egy nagy fiók, vagy egy kerekes fiókrendszer, melybe különféle konyhai eszközök tömegét helyezhetjük el.
A talapzat alatt található fiókban olyan dolgokat tárolhatunk majd, mint:
- serpenyők
- sütőpapír
- kanalak
- szűrők
- terítők
- extra szivacsok
- konyharuhák
- szemeteszsákok
Sőt, a fiókok megléte a padlón lévő szekrényhez is hozzáférést biztosít, így időnként kihúzhatunk egy ilyen fiókot és kitakaríthatjuk ezt az általában elérhetetlen helyet.
-
A mennyezet alatti tér
Bútorvásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy milyen magasan helyezkedik el.
A bútorok tetejét gyakran nem úgy tervezték, hogy egészen a mennyezetig érjenek.
Ezt a helyet úgy tervezték, hogy a konyha vizuálisan nagyobb legyen.
A mennyezetig épített konyhák általában kisebb benyomást keltenek, de ha arról van szó, hogy a szükséges edényeket és készülékeket el tudják helyezni, érdemes elgondolkodni, hogy ebben a helyzetben a megjelenés a legfontosabb.
A bútorüzletekben kevés olyan ajánlat található, amely lehetővé teszi, hogy a teljes teret beépítse a konyhai köténytől a mennyezetig, de egy asztalos szolgáltatásait igénybe véve a lehető legnagyobb mértékben számíthat egy ilyen projektre.
-
Kosarak
A kosarak lehetővé teszik, hogy a teljes konyhai szekrényt felülről lefelé használja. Általában két formában jelennek meg:
– Függőleges fiókok kosarakkal
Az ilyen fiókok lehetővé teszik szűk terek kialakítását a konyhában. Függőleges kosarat szerelve bele, felszerelheti konyháját egy modullal, amely segít a rendszerezésben.
A kosarak könnyen tárolhatnak olyan tárgyakat, mint a fűszerek, evőeszközök, italok és egyéb folyadékok palackokban
– Sarokkosarak
A sarokkosarak segítségével a legtöbbet hozhatja ki sarokszekrényéből. Sőt, ezen a helyen egy rakodókosár lehetőséget ad arra, hogy jobban hozzáférjen szerszámaihoz, mert amikor kinyitja a szekrényt, a bútorok előlapjával együtt mindegyik kiszáll.
-
Többszintű fiókok, modulok, rendszerezők
Nem ritka, hogy a konyhaszekrényben lévő hely nincs teljesen kihasználva. Ez azért van így, mert nem szeretnénk minden szekrényben halomra rakott fazekakat, serpenyőket és tálakat tartani.
Egy ilyen megoldás azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor ki akarunk venni valamit, ki kell húznunk az összes edényt.
Az olyan edények, mint a többszintes fiókok, modulok, rendszerezők segítenek minden egyes fiók és polc jobb kezelésében.
-
Alternatív helyek
Minden készüléknek a konyhában kell lennie?
Az olyan eszközöknek, mint a gőzölő, gyümölcscentrifuga, egyéb, nem mindennap használt eszközöknek nem kell a konyhában lenniük.
Ha a hely drasztikusan korlátozott, és semmilyen módszer nem működik arra, hogy mindent egy helyiségben helyezzen el, válasszon.
A legfontosabb edényeket tartsa kéznél, a ritkábban használt edényeket pedig például a folyosón lévő szekrényben helyezheti el.
Befejezés
Az eszközök mérete néha szokatlan megoldások alkalmazására kényszerítenek bennünket. Kiderült azonban, hogy mindenre meg lehet találni a módját. Néha mi magunk sem vesszük észre, mennyi mindent kínál még a konyhánk.